DNA = Dil = Bilgi

Şimdi, dört çeşit halkası olan bir zincirimiz olsa ve bunun yeni bir bireyin oluşması için gerekli bütün bilgiyi içerdiğini bilsek, bu sırrın halkaların sıralanmasında veya düzeninde yattığı sonucunu çıkarmamız gerekir.

Zincirin bu kadar çok anlam taşımasının başka bir açıklaması olamaz. Bilgi, böylece harita veya plan olmak yerine, düz bir yüzey üzerinde iki boyutlu bir şeye, daha doğrusu tek boyutlu “yazılı” talimat dizinine dönüşür. Burada dille-benzetme (analoji) yapılabilir. DNA alfabesinin dört harfi var, ama bunlarla yazılabilecek mesajların sayısı sonsuzdur. Tıpkı iki harfli Mors alfabesiyle (nokta-çizgi) söylenebileceklerin sınırı olmadığı gibi.

Kitaplardaki harfler kağıt üzerindeki yerlerine göre diziler halinde bağlanmışlardır. DNA içindeki dört nükleotid halkası ise gerçek kimyasal bağlarla dizi halinde bağlanmıştır. Belli bir organizma içindeki toplam DNA’da bir kitap gibi düşünülebilir. Bu kitapta; bütün harfler, sözcükler, deyimler, cümleler ve paragraflar bir zincir oluşturacak biçimde birbirine eklidir. Organizmanın bütün bölümleri ve bütün işlevleri böylece tanımlanır. Bu organizmanın özdeş bir ikizi varsa, o da aynı DNA’ları içerir, aynı kitaptan bir tane daha diye düşünülebilir; ne bir harf, ne bir sözcük farklıdır ikisi arasında. Aynı türün başka bir organizması da, gramerde sık sık ve göze çarpıcı farklar olduğu halde, benzer bir kitabı oluşturur. Değişik türlerin kitapları, içlerinde bir sürü benzer cümleler de olsa oldukça değişik öyküler anlatırlar.

Yukarıdaki benzetmede zincirin parçaları olan genler, aşağı yukarı cümlelerin karşılığıdırlar. Bir gen, organizmanın belirli bir yapısını oluşturan veya işlevini gören bir harf (nükleotid) dizidir. Genler, çok uzun bir DNA molekülünde arka arkaya eklenmiş cümleler gibidirler.

Aslında, DNA’yı Avery bulmamıştır. Bu iş, Avery’den altmış yıl önce Friedrich Miescher adında bir araştırmacı tarafından yapılmıştı. O ve onu izleyen bilim adamları bu konuda bir sürü kimyasal bilgi toplamışlardı. DNA’nın; zincir şeklinde birbirine bağlı, büyük miktarlarda fosforik asit içeren “nükleotid” denilen moleküllerden oluştuğu biliniyordu. Bunlar, o zamana kadar hücrede bilinen en büyük moleküllerdi. Avery, DNA’nın kalıtımın temel maddesi olduğunu gösterdi. Başka bir deyişle, “bir şeyi kalıtımla geçirmek demek, bir parça DNA aktarmak demektir”. Genler DNA’dır. Bilgi DNA’dır ve DNA bilgidir.

Avery’nin ispatından beri, DNA konusunda bilinenler öyle şaşırtıcı bir hızla arttı ki, 1960′larda artık bilginin DNA’da nasıl kodlandığını bu bilginin nasıl hücre maddesine dönüştüğü ve DNA’nın gelecek kuşakla paylaşılmak üzere nasıl kopya edildiğini biliyorduk. Bu zorlu yanşa bir çok bilim adamı katıldı, ama James Watson ve Francis Crick’in DNA’nın doğru yapısının ikili sarmal, yani içiçe dönen iki zincir olduğunu düşünüp bulmaları en büyük aşamalardan biridir.
Öyleyse, işte DNA’nın temel özellikleri.
1. Zincir moleküldür. (Değişik basit molekül çeşitlerinin birbirine eklenmesinden oluşmuş zincir şeklinde bir madde).
2. Olağanüstü uzun ve son derece incedir. Hücrenin çekirdeği 100 defa büyütülseydi aşağı yukarı iğne ucu büyüklüğü civarında olacaktı, yani gözün ancak seçebileceği kadar, işte bu küçücük çekirdek içinde katlanmış durumda bulunan DNA açılırsa, boyu, bir futbol sahasının boyu kadar olur.
3. Zincirde dört çeşit halka vardır (nükleotid denilen moleküller), isimleri adenilik asit, guanilik asit, sitidilik asit ve timidilik asit; kısaltmaları A, G, C ve T.
4. Bu dört tür halkanın bağlanma biçimi, adi bir zincirin halkaları gibi birbirinin aynıdır.
5. Halkaların şaşmaz bir düzeni vardır, bu kitaptaki harflerin düzeni gibi.
Bundan sonra, zincirler üzerine söyleyecek çok şeyimiz olacak. Bir zinciri her resimleyişimizde, buradaki beş biçimden hangisi en uygun, en açıklayıcıysa onu kullanacağız. Kuşkusuz, gerçek zincirler bizim resimlerde gösterdiklerimizden çok daha uzundur.

Çocuklarımızın yüzüne aynaya bakar gibi bakıyoruz. Onlar bizim yeniden dirilişimizdir. Kendileri tıpkı bize benzer yapabilmeleri için hücrelerinde bulunan, bizim fiziksel yapımızı belirleyen bilgiyi, onlara sperm ve yumurta olarak veriyoruz. Bu bilgi bizim geleceğe armağanımızdır.

Hücre yapımı için gerekli bilgi; harita, plan veya taslak niteliğindedir. Bir rehber, bir kitap, bir broşür gibi de denebilir. Bu rehber çok özel bir yaratmayı gerçekleştirecek olan aracının veya makinenin, canlı üretme makinesinin,“anlayacağı” eksiksiz bir bilgi anahtarı olmalıdır.

Babalık testi bir çocuğun biyolojik babasını belirlemek için kullanılan bilimsel bir yoldur. Babalık testi çocuktan gelen genetik maddeyi inceleyerek onu baba adayının genetik maddesi ile karşılaştırır. Ülkemizde de babalık tayini için DNA testi isteyenlerin sayısında önemli bir artış var. Bu amaçla hizmet veren ve DNA analizi yapan laboratuarlar son yıllarda çoğalmaya başladı ve İstanbul başta olmak üzere bir çok şehirde genetik laboratuarlarında bu testi yaptırmak mümkündür.Test kişiye özel bir rapor niteliği taşımakta olup ve hukuki olarak kanıt belge niteliği taşımamaktadır.

En güvenilir örnekler
- Özel Identigene pamuklu çubuğu
- Yeni alınmış kan
- Göbek bağı
- Semen
- Yeni kopartılmış saç
- Amniosentez hücreleri
- CVS hücreleri


Daha az güvenilir örnekler
- Elbiseden alınmış semen
- Elbiseden alınmış kan
- Prezervatif
- Tampon/hijyenik bez
- Sakız
- Kulak pamuğu
- Diş fırçası
- Kola kutusu
- Zarf kapağı veya pul
- İdrar
- Yanmış doku veya kemik
- Kurumuş göbek bağı


En az güvenilir örnekler
- Kağıt mendil
- Parafinlenmiş doku
- Kesik saç
- Dışkı

Babalık Testleri

Houston, Texas (ABD) merkezli laboratuarımız 1993 yılından beri 50,000'i aşkın babalık testi tamamlamıştır. ABD dışında İngiltere, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Arjantin ve Şili'den sonra Türkiye'de de 2000 yılından itibaren STR teknolojisi ile bu testleri halka sunmuştur.

Babalık testlerimiz her insanın biyolojik anne ve babasından aldığı "allele" ismi verilen genetik nomenklatürün tekrar sayısını ölçerek ve baba adayınınki ile karşılaştırarak %99,9 kesinliğe ulaşmaktadır. Anneden örnek alınmadığı durumlarda da bu kesinliğe erişilmektedir (bkz. sıkça sorulan sorular).

Patentli STR (Short Tandem Repeat) ve Identiplex teknolojilerimiz dünyanın en gelişmiş sistemi olduğundan test sonuçlarını almayı üç iş gününe indirmiş bulunmaktayız. Pamuklu özel çubuğumuzun ağız iç derisine (mukoza) sürülmesi ile kolayca alınan örnekler ABD'deki laboratuarımızda analiz edilip sonuçlar (bkz. örnek raporlar) noter tasdikli olarak müşterilerimize iletilmektedir.

Dünya çapında şirketimize başvuran müşterilerimizin çoğu kendi durumlarının çok özel ve nadir görülen olduğuna inanmakta ve bundan sıkıntı duymaktalar. İlginç vakalar sayfamızda üzerinde test yaptığımız birkaç garip vaka bize başvuran kişilerin çoğunun durumlarının bu örneklere kıyasla ne kadar rutin olduğunu gösterecektir.


Önemli not : Şirket prensiplerimiz gereği gizlilik en ön planda tutulduğu için testler hakkındaki bilgiler yanlızca ABD'deki merkezimizde tutulmakta ve testi yaptıran şahıs(lar) dışındaki kimselere bilgi kesinlikle verilmemektedir. Test sonuçları telefonla da verilmemektedir.
Alıntı

 DNA molekülü sarmal (heliks) şeklinde kıvrılmış iki zincirli merdiven şeklinde bir moleküldür.
 Merdivenin kenarlarını deoksiriboz şekeri ve fosfat molekülleri meydana getirir. İki kolun arasındaki merdiven basamaklarında her zaman Guanin nükleotidin karşısına sitozin nükleotit gelirken, adenin nükleotidinin karşısına da timin nükleotit gelir. Hem adeninle timin, hem de guaninle sitozin zayıf hidrojen bağları ile birbirlerine bağlanırlar. DNA örneklerinde toplam pürin sayısı, toplam pirimidin sayısına (A + G = T + S) eşittir.
 DNA Çift zincirindeki nükleotitler hidrojen bağlarıyla bağlanır.
 Yine tüm DNA’larda adenin sayısı, timin sayısına (A = T), guanin sayısı da, sitozin sayısına (G = S) eşittir.

DNA
.Çekirdek,mitokondri ve kloroplastlarda yer alır.
.Nükleotidleri;adenin,guanin,sitozin ve timindir.
.Yapısında deoksiriboz şekeri vardı.
.iki zincirden oluşur.
.Kalıtımda görev alır.
.Dna kendini eşleyebilir.
Adenin=Timin Guain=Sitozin

RNA
.Çekirdek,mitokondri,kloroplast,sitoplazma ve ribozomda yer alır
.Nükleotidleri;adenin,guanin,sitozin ve urasildir.
.Yapısında riboz şekeri vardır.
.Tek zincirden oluşur.
.Protein sentezinde görevlidir.
.Rna kendini eşleyemez.Dna üzerinden eşlenir.
Adenin=Urasil Guanin=Sitozin

DNA’nın Gizli Dünyası

DNA, hücrenin ortasında yer alan çekirdekte titizlikle korunmaktadır. İnsanda (sayıları 100 trilyona varan) hücrelerin ortalama çapının 10 mikron (mikron=milimetrenin binde biri) olduğu hatırlanacak olursa, ne kadar küçük bir alandan söz edildiği daha iyi anlaşılır. Bu mucizevî molekül, Allah'ın yaratma sanatındaki mükemmellik ve olağanüstülüğün açık bir kanıtıdır. Öyle ki yalnızca bu molekülü incelemek ve halen pek azı günışığına çıkmış sırlarını araştırmak için özel bir bilim dalı bile kurulmuştur: "Genetik"... 21. yüzyılın bilimi olarak kabul edilen Genetik, elindeki her türlü teknolojik olanaklara rağmen DNA'nın esrarını çözme konusunda henüz emekleme safhasındadır.

DNA ‘nın Görevleri

a.Hücredeki canlılık olaylarını yönetir. ( Protein sentezi )
b.Kalıtsal karakterlerin ortaya çıkmasını ve taşınmasını sağlar.
c.Kalıtsal karakterlerin oğul döllere aktarılmasını sağlar. ( Üreme olayı )

DNA 'nın Yapısı

Metabolizmayı, büyümeyi, bölünmeyi ve kalıtsal karakterlerin aktarılmasını sağlar.

·Adenin, timin, guanin ve sitozin bazlarından oluşur.
·Kendini eşleyebilir (replikasyon). Eşlenmeye DNA nın iki ipliğide katılır. Ortanda bulunan uygun nükleotidleri kullanarak yeni karşı diziyi tamamlar.
·Replikasyon sırasındaki hata DNA’nın tek ipliğinde ise sonraki eşlemelerde onarılabilir, iki ipliğinde ve karşılıklı bölgelerinde ise onarılamaz.
·Nükleotidleri oluşturan şeker ve bazlar birbirine glikozit bağı ile bağlanırlar. Nükleotidler ise fosfodiester bağı ile birbirine bağlanırlar.
·Adenin timinle, guanin sitozinle eşleşir.

DNA Nedir, Nerede bulunur?

DNA "Deoksi Ribo Nükleik Asit" isimli bir tür molekül grubunun kisaltilmis isimidir.DNA nin çift zincirli ip merdivene benzediginden bahsetmistik(Bkz.Önsoz,Sekil-1).Çift zincirli yapidaki DNA zinciri oldukça uzun bir zincirdir.Bu zincir hücre içindeki özel enzimler ve proteinler araciligi ile paketlenir.
Nasilki uzun bir ipi makaraya düzenli bir sekilde sariyorsaniz, hücrede buna benzer bir mekanizma ile DNA yi paketleyerek çekirdeginin (Nukleus) içine yerlestirir.DNA her hücrede bulunur.Örnegin su an ekrana bakan gözlerinizdeki her hücrenin içinde DNA zinciri paketlenmis bir vaziyette yerlesik olarak bulunur.Veyahut klavyeyi kullanan ellerinizdeki herbir hücrenin içerisinde ayri ayri DNA molekülü bulunur.Böbreklerinizin hücrelerinde, karacigerinizin hücrelerinde, kemik hücrelerinizde kisacasi vücudunuzdaki her hücrede DNA molekülü mevcuttur.

Devamı
http://www.odew.net/3-5167-dna%20nedir%20nerede%20bulunur.htm

DNA ve RNA HAKKINDA BIR ARASTIRMA

Genetik olaylarin hücrede mo leküler düzeydeki temeli genetik materyal görevini üstlenen nükleik asitlerin yapi ve özelliklerine dayanir. Nükleik asitlerin iki türü olan deoksiribonükleik asit DNA ve ribonükleik asit RNA temelde ayni yapisal özelliklere sahiptir.
Genler, DNA‘daki bazi kimyasal dizilimler olan nükleotidlerden meydana gelmistir. Çogunluk kromozomlarin içersinde bulunurlar. Ayrica DNA molekülü prokaryotlarda (Bakteriler) kromozom disi genetik sistem, olan plazmidlerde, Ökaryotik hücrelerde genetik materyalin kromozomlar (Nukleus) disinda temel olarak (hayvan ve bitkilerde) mitokondri ve (sadece bitkilerde ve alglerde) kloroplastlarda bulundugu bilinmektedir.
Devamı...

Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

eXTReMe Tracker