Ribonükleik asit (RNA), nükleotidlerin ard arda yerleşmesiyle birleşmiş tek diziden oluşan yüksek kaliteli moleküldür.

RNA, halk arasında DNA’ya geçen kalıtsal genetik bilgi olarak da tanımlanabilir.Hücrelerde DNA ile birlikte çalışarak protein sentezlenmesinde rol alır.Proteinlerin en küçük yapı taşı aminoasitlerdir. Nükleotid dizisinde şeker ribozdur, azotlu bazlar ise adenin, sitozin, guanin ve urasildir. DNA molekülünden farkı timin yerine urasil’e sahip olması ve iki yerine tek nükleotid dizisinden oluşmasıdır. Bazı RNA çeşitlerinde farklı bazlara da (inosin, psödouridin, vs.) rastlanır.

Virüsler temelde genetik madde (çekirdek asitleri) dışında başka bir şey içermiyorlar. Bu çekirdek asitlerini de, konak canlılara ileterek, onların hücre bileşenlerini kullanarak kendilerini çoğaltıyorlar. DNA içeren virüsler doğrudan DNA’larını konak canlı genomuna entegre edebilirken, RNA içeren virüsler önce RNA’larını DNA’ya dönüştürmek (daha doğrusu konak canlıya dönüştürtmek) zorunda kalıyorlar.

Ancak, RNA içermelerinin de bir avantajı var. DNA’dan daha az korunaklı olan RNA, daha kolay mutasyon geçirebiliyor ve bu da bir virusun olumsuz koşullar karşısında genetik yapısını çok daha rahat değişime uğratabilmesi anlamına geliyor.
Virüsler zaten her iki genetik materyalden birine sahip olarak varlıklarını başarıyla sürdürebiliyorlar. DNA ya da RNA içermelerine göre farklı özelliklere sahip olmaları da bir diğer avantaj. Genetik bilgileri kullanabilecek organelleri içermemeleri nedeniyle de, fazladan genetik materyal içermelerine gerek yok.

Deniz Candaş

DNA dan RNA sentezi

DNA dan RNA sentezi (Transkripsiyon) : Erkek bir canlidan gelen spermin tasidigi bir miktar DNA ile disi bir canlidan gelen yumurtanin tasidigi DNA birleserek tam bir DNA yi verir.Bu DNA meydana gelecek yavrunun tüm özelliklerini içinde barindirir.Mesela bu canlinin DNA sinda 1 milyar gen var ise bu genlerin 500 milyontanesi anneden 500 milyon taneside babadan gelir.Yumurta ile spermin birlesmesinin ardindan DNA daki o essiz sifreler çözülerek, küçücük bir yumurta (zigot) dan kocaman bir canliyi meydana getirmeye baslar. Ilk asama RNA sentezidir.Bu islem DNA nin açilmasiyla baslar.Biliyoruzki DNA daki bazlar karsi karsiya gelip el ele tutusarak her iki omurgayi birlestirmislerdi.Fakat bu bazlar ellerini birakarak yani aralarindaki baglari kopararak DNA nin çift zincirli yapisini tipki bir "fermuar" gibi açmaya baslar. DNA çözülmeye basladikça "RNA polimeraz" adi verilen özel bir protein DNA nin üzerinde gezerek onu okumaya ve RNA yi sentezlemeye baslar.

Büyük mavi bölge RNA polimerazi temsil etmektedir.Yesil serit ise sentezlenen RNA dir. Anlasilacagi gibi DNA zinciri açilmis ve RNA polimeraz enzimi vasitasiyla DNA daki bazlara karsilik gelen diger bazlar birbirlerine eklenerek RNA üretilmektedir. Üretilen RNA nin DNA dan tek farki Adenin bazinin karsisina Timin yerin " U " harfiyle gösterilen " Urasil " bazinin gelmis olmasidir.Üretimi tamamlanan RNA daha sonra DNA üzerinden ayrilarak bir dizi isleme tabii tutulur. Bu islemler sirasinda RNA kaba olarak DNA dan üretildikten sonra üzerinde düzeltmeler yapilir.Nasilki bir marangoz kestigi tahtalari düzeltmek için yontuyorsa, hücrede ayni sekilde üretilen kaba RNA yi düzeltmek için bir dizi enzimi görevlendirir. Not: Üretilen bu RNA, mRNA (mesajci RNA) dir

Anneden örnek alınmaksızın testler yapılabilmekte ilişkiler ve akrabalıklar yüksek olasıklarla belirlenebilmektedir. Normalde 16 DNA işaretleyicisi ile yaptığımız testlerde; %99.9 ila %99.999 arasında değişen değerlere ulaşılabilmektedir.

Baba-Cocuk testinde, sadece babadan çocuğa geçmiş özellikler belirlenmektedir. Daha fazla kesinlik sağlanması için babalık testine (Vaterschaftsanalyse) anneden alınan örneğinde katılması gerekmektedir. Annenin incelemeye katılmadığı testlerde olasılık değerleri genelde düşmektedir.

Bununla birlikte, testlerin kesinligi örnek maddenin özelliğine göre değişmemektedir. DNA, diş fırçasından, bebek emziğinden, kullanılmış kağıt mendilden yada pamuklu çubuk üzerine bulaşmış mukoza veya kan hücrelerinden elde edilebilir. Saç özellikle akrabalık analizinde kullanılmak için uygun değildir.

Babalığınızdan şüphe ediyorsunuz
Akrabalık derecelerinizden emin değilsiniz
Yargı önünde bilirkişi raporuna ihtiyacınız var
Geleceğinizi güvenli olarak planlamak istiyorsunuz !

Confidence güven verir

Problemlerinizi ciddiyetle inceleyip, hızlı ve güvenilir DNA-Analizi
ile sizleri bilgilendiriyoruz.

Babalık Test’i yazılı başvuru yapılıp Örnek alındıktan sonar molekülergenetik Laboratuvarımızda gerçekleştirilmektedir
(Test seti isteğe göre adresinize gönderilir ya da Örnek Laboratuvarımızda tarafımızdan alınır).

Bünyemizde Primarius Dr. med. Gustav Scholda ve Prim.em. Dr. Peter Winter, kimyasal Tıp alanında Doktorlarımız, Kan grubu ve Transfüzyon ekibi ve adli yeminli bilirkişiler bulunmaktadır .

Test başlangıcından 5 gün sonra sonuçlar enlinize ulaşmaktadır. Bu sonuca
göre Babalık %99,99 pozitif ya da %100 negatiftir.
İsteğinize göre kişisel ya da Yargı önünde sunulacak şekilde Rapor hazırlanmaktadır. Bu Rapor posta yolu ile veya Fax şeklinde gönderilir ya da İnternet sayfamızdan kullanıcı isminizi ve Şifrenizi yazarak da ulaşabilirsiniz.

Laboratuvar çalşanlarımız ile birlikte Analizleri en son Teknik kullanılarak, profesyönelce ve en güvenli şekilde uygulamaktayız.

Kişisel dosyalarınız %100 saklı tutulmaktadır.

Daha Yeni Kayıtlar Önceki Kayıtlar Ana Sayfa

eXTReMe Tracker