DNA'nın yapısında nukleotidler bulunur. Nukleotidler ise bir baz, şeker olarak bir pentoz monosakkaridi, ve fosfat grubundan meydana gelir. Bu şeker eğer riboz ise ribonukleozid (RNA'da) deoksiriboz ise deoksiribonukleozid (DNA'da olduğu gibi) meydana gelmiş olur (ribozun 2. karbonunda hidroksil grubu yoksa buna deoksiriboz denir).
Bazlar pürin veya pirimidin olmak üzere 2 grup halindedir. Pürin bazları hem DNA hem de RNA'nın yapısında bulunurlar: adenin ve guanin. Pirimidinlerden ise sitozin hem DNA hem de RNA'da bulunurken, urasil sadece RNA'da timin ise sadece DNA'da bulunur. Timin'de bir metil grubu varken, urasil'de yoktur.
Bir baz ile pentoz şekeri birleşince bir nukleozid denir. Buna fosfat grubu eklenince nukleotid adını alır. Fosfatlar pentozun 5' ucundaki karbon atomuna bağlı OH grubuna bağlanırlar. Aslında fosfat bağları iki nukleotidin birbirine bağlanmasında rol alırlar ve bu nedenle bir nukleotidin 5' ucundaki OH grubuna diğer nukleotidde ise 3' ucundaki OH grubuna bağlanarak, iki nukleotidi birleştirmiş olurlar.
Eğer pentozun 5' ucuna 1 adet fosfat grubu eklenmişse nukleotid monofosfat (örneğin AMP), 2 adet fosfat grubu eklenmişse nukleotid difosfat (örneğin ADP), 3 adet fosfat grubu eklenmiş ise nukleotid trifosfat (ATP) adı verilir.
Etiketler: Nükleotidler
0 Comments:
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa